Montajul corect a faiante

Datorita caracteristicilor specifice pe care le poseda, placile ceramice sunt materiale de finisaj care cer rigurozitate maxima in procesul de montaj.

Pentru a fi siguri ca satisfaceti aceasta cerinta va trebui sa respectati mai multe reguli:

1. Pentru inceput, trebuie pregatita corespunzator suprafata de lucru. Peretii trebuie foarte bine curatati de vechile finisaje. Peretii din beton sau BCA sunt suprafete absorbante, care trebuie amorsate inainte de aplicarea adezivului pentru faianta. Altfel, la montaj, va fi absorbita o anumita cantitate de apa din compozitia adezivului, lucru care va afecta calitatea acestuia. Amorsa se aplica cu bidineaua, nu cu trafaletul sau ruloul, pentru ca toti porii sa fie astupati;

2. Mesterii recomanda ca in cazul peretilor de pe care au fost inlaturate tot placi ceramice, suprafetele sa fie tencuite. Este cea mai sigura metoda, spun ei, prin care se asigura o suprafata de montaj perfecta;

3. Prepararea adezivului pentru placi este de preferat sa se faca mecanic, pentru a se evita cocoloasele ce ar putea afecta calitatea placarii. In acest sens, se poate folosi o masina de gaurit prevazuta cu un amestecator;

4. Adezivul se intinde cu ajutorul unei gletiere cu dinti. Datorita ei, rezulta o aderenta foarte buna a placilor ceramice la suprafata de baza. Santurile pe care gletiera cu dinti le lasa in materialul adeziv se umplu cu excesul rezultat in urma presarii, iar aerul dintre placa si suport se elimina de-a lungul striurilor. De asemenea, dintii gletierei regleaza automat grosimea stratului de adeziv, printre acestia trecand exact cantitatea de material necesara pentru obtinerea patului corespunzator.

5. Un aspect deosebit de important pentru un rezultat estetic impecabil il reprezinta tehnica de montaj a faiantei. Montajul trebuie sa inceapa intotdeauna de la o muchie sau de la un colt, pentru ca acestea ne dau alinierea placilor.

6. A doua regula e sa incepem din locul cel mai expus vederii, pentru ca acesta sa beneficieze de placi intregi. Ideal este sa alegem dimensiunile placilor in functie de dimensiunile peretelui, ca sa nu fim nevoiti sa taiem din ele. Acest lucru insa nu e posibil intotdeauna. Dar, incepand din locul cel mai vizibil, ne asiguram ca straifurile, daca exista, vor fi asezate in zona cu cea mai redusa vizibilitate.

7. In cazul placilor portelanate nu se lasa rosturi, deoarece configuratia suprafetelor din zonele de imbinare nu permite acest lucru. Din acest motiv, inainte de lipirea placii pe perete, adezivul este inlaturat pe o distanta de 2 cm in zonele de imbinare. Datorita acestei operatii se elimina riscul ca materialul adeziv sa se interpuna intre placi, lucru ce ar afecta imbinarea perfecta a acestora.

De asemenea, daca aveti in plan sa schimbati faianta, e important sa folositi materiale de calitate, chiar daca acestea sunt mai costisitoare. Pe termen lung, investitia se va dovedi avantajoasa.

Distribuie si tu acest articol

About the author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.